Jumlah Paparan Halaman

Ogos 15, 2012FAKTA MENARIK TENTANG VITAMIN C

Jika terjadi kegatalan/alahan pd kulit, tumbuk tablet vit c & campur dgn air, sapukan pd tmpat yg gatal/alahan...InsyaAllah kwsn kulit yg bmasalah akn baik.

Berbza vit C yg sy jual dgn yg berada di pasara

n, ia melepaskn kandungan vit C dlm tubuh setiap 2 jam skali, bmksd sdkt dmi sdkt bknnya skaligus. Jd bdn akn dpt manfaat dr proses pelepasan ini krn smua tau vit
...
c adalah vit mdh larut air, jd jika ia msk ke dlm bdn ia tdk disimpn lma. Bbnding dgn vit C biasa, ia cpt dilepaskan oleh bdn. Dikhuatiri blm smpat bdn menerima khasiat, ia tlh musnah.

Selain itu vit C ini dpt membaikpulih organ2 dlman bdn jika tjdi pembengkakan orga dalaman. Jom try vit c sb ianya supplement yg wajib ada dlm tubuh badan kita..bkn saja utk kesihatan malah yg best utk cantikkn seluruh kulit muka n badan.Beza Vitamin C Organik dan Sintetik(Kebanyakan dijual di farmasi)

1.Penghasilan 
Vitamin semulajadi dihasilkan dari ekstrak bahan-bahan semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C semulajadi diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat-seratnya.

Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri-ciri seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul-molekul karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa-apa bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.Keserasian Dengan Badan 
Vitamin Semulajadi dihasilkan dari bahan-bahan makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

Vitamin sintetik walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin semulajadi, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga 
Vitamin semulajadi tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan-bahan semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4.Kesan Kepada Tubuh Badan 
Vitamin semulajadi mengambil intipati dari bahan-bahan semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan-bahan yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin-vitamin lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan Jangka Panjang

Vitamin semulajadi tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan-bahan seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan-bahan yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin semulajadi dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tapi imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.VITAMIN C ORGANIK YG SGT2 
Tiada ulasan:

Catat Ulasan